25/8/11

Ανακοίνωση σχετικά με το νέο ωράριο


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ  και  το δημόσιο,
Η κυβέρνηση στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης  προχώρησε στην ανατροπή του ωραρίου εργασίας αυξάνοντας τον εβδομαδιαίο χρόνο κατά δυόμιση ώρες και επιβάλλοντας απογευματινή βάρδια  σε ορισμένους (προς το παρόν) τομείς του δημόσιου τομέα. Φυσικά αυτά τα  μέτρα τα παίρνει με πρόφαση την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, λέγοντας  με   ειλικρίνεια ότι με την αύξηση των ωρών εργασίας θα χρειαστεί  45000 λιγότερους υπαλλήλους.
Εμείς λέμε καθαρά ότι καμία σχέση δεν έχουν τα επιχειρήματα για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών με την αλήθεια. Αλλού στοχεύει η κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή για αύξηση των ωρών εργασίας είναι συνέχεια και πλευρά της γενικευμένης επίθεσης ενάντια στην τάξη μας , σε ότι με σκληρούς αγώνες έχουμε καταχτήσει σαν εργαζόμενοι. Αποκαλύπτει  την γενικευμένη επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος που για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία της οικονομικής ολιγαρχίας (που είναι κοινωνικά παράσιτα),  μας οδηγούν ολοταχώς προς τα πίσω, σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, από ήλιο σε ήλιο  με μισθούς πείνας , συντάξεις προνοιακά επιδόματα  στα βαθιά γεράματα .
Τα μέτρα αύξησης των ωρών εργασίας  στοχεύουν και πετυχαίνουν
·        Παραπέρα σχετική μείωση των μισθών μας, που θα γίνει και απόλυτη  με το νέο μισθολόγιο .
·        Μείωση του ελεύθερου χρόνου μας που στην πορεία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σκοπεύουν να εξαφανίσουν πλήρως.
·        Κλοπή θέσεων εργασίας από τα παιδιά μας .
·        Νέο χτύπημα συντριπτικό  στα ταμεία μας αφού ανατρέπεται πάρα πέρα η σχέση ασφαλισμένων συνταξιούχων, στερώντας πολύτιμα έσοδα για την επιβίωση των ταμείων  μας.
·        Κυρίως όμως στοχεύουν στην εξομοίωση προς το χειρότερο των διαφορών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις ώρες και τους μισθούς, ώστε σύντομα  τίποτα να μην θυμίζει ότι κάποτε η  τάξη μας  είχε εργασιακά δικαιώματα.
Με τα μέτρα αυτά η μισθωτή σκλαβιά, η βαρβαρότητα έρχεται
με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος εις βάρος μας. Ένας ταξικός πόλεμος. Το κεφάλαιο θέλει για λόγους εσωτερικής αναγκαιότητας (κερδοφορία, ανταγωνιστικότητα) εργαζόμενους φθηνούς και σκλάβους. Χτίζει μια κοινωνία όπου ελάχιστοι θα κατέχουν τα πάντα , θα είναι τα αφεντικά και οι απόλυτοι κυρίαρχοι και από και πέρα το χάος, με εργαζόμενους  κακομοίρηδες,  τα παιδιά μας άνεργα εξαθλιωμένα και όλο το λαό  με σκυμμένο κεφάλι και μέση να τους προσκυνάμε. Εάν τους αφήσουμε, εάν δεν αντιδράσουμε, εκεί θα μας φθάσουν. Το βλέπουμε ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στην σημερινή κατάσταση η αντίδραση μας  είναι επιβεβλημένη, η οργάνωση της αντίστασης  μονόδρομος με στόχο να τους σταματήσουμε. Άμεσα οφείλουμε πιστεύοντας στην δύναμη μας να περάσουμε στην αντεπίθεση, να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει με πόλεμο.
Τώρα είναι η ώρα έφθασε η στιγμή.
Να δώσουμε  τη μάχη   με το νέο ωράριο που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί. Άμεσα για τους παραπάνω λόγους να γίνουν γενικές συνελεύσεις  που πρέπει να αποφασίσουμε καθαρά με αυξημένες πλειοψηφίες ότι δεν τα εφαρμόζουμε.
Να αποφασίσουμε  μαζική απειθαρχία, οργανωμένη και αποφασιστική, να καταργήσουμε  στην πράξη τα αντιδραστικά μέτρα, να υποχρεώσουμε στην πρώτη ήττα την κυβέρνηση και την συνδικαλιστική ηγεσία που την στηρίζει.  
Να απαιτήσουμε ανάλογες αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια που δεν πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά τις αποφάσεις των εργαζομένων.
          Να προκαλέσουμε κύμα αλληλεγγύης από άλλους κλάδους εργαζομένων αφού πλέον γίνεται γενική η συνείδηση ότι η κυβέρνηση και όλο το αντιδραστικό σύστημα, οικονομικό και πολιτικό κάνει συνολική επίθεση ενάντια στο λαό, κάνει πόλεμο ταξικό με τακτική διάσπασης  των κλάδων  για να μην αναπτύσσεται  ενιαίο μέτωπο αντίστασης. Πότε χτυπάει τους δημόσιους υπαλλήλους, πότε τους ιδιωτικούς, σε άλλη φάση τους μικρομεσαίους γιατί τρέμει την κοινή δράση, το ενιαίο μέτωπο.

Συνάδελφοι,  
          Τώρα να τολμήσουμε αποφασιστική αντιπαράθεση . Έχουμε την δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας,  χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα. Την πρωτοβουλία οργάνωσης του αγώνα πρέπει να πάρουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη βάση αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την συνδικαλιστική ηγεσία που είναι στην άλλη όχθη, έχει ξεπουλήσει τα συμφέροντα της τάξης  μας
Με αποφασιστικότητα τώρα απαιτούμε και προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις ΤΩΡΑ Αποφασίζουμε ότι δεν πειθαρχούμε στις αποφάσεις της αντιδραστικής βουλής που καμία νομιμοποίηση δεν έχει από τους εργαζόμενους να ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα
Κάνουμε το πρώτο βήμα στην αντεπίθεση, επιδιώκοντας νίκη που θα έχει τεράστια σημασία ενόψει της ψήφισης του νέου μισθολογίου. Είναι βέβαιο ότι ενωμένοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να νικήσουμε, τσακίζοντας και την τρομοκρατία των πειθαρχικών μέτρων που θα επικαλεστεί και θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.
22/8/2011 
                                Η προσωρινή διοίκηση

8/8/11

Οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Σε συνάντηση της σωματειακής επιτροπής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και της δημοτικής αρχής που εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικολάου παρουσία και του προέδρου της προσωρινής διοίκησης του κλαδικού συνδικάτου, συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων στο δήμο δυτικής Αχαΐας με την συμμετοχή  εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης .
Στην συνάντηση από μέρους των εργαζομένων ετέθησαν τα παρακάτω θέματα:
  • Οι απλήρωτες από τον Νοέμβρη του 2010 υπερωρίες.
  • Η καταστρατήγηση του νόμου για την νυχτερινή εργασία  αφού παρότι εργάζονται την νύχτα οι εργαζόμενοι, δεν πληρώνονται με τον ανάλογο τρόπο όπως προβλέπεται από την σύμβαση .
  • Η καταστρατήγηση του νόμου για την υγιεινή και ασφάλεια, αφού δεν χορηγούνται τα  ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους
  • Η καθυστέρηση στην χορήγηση γάλατος περισσότερο από ένα χρόνο.
  • Η σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό στην καθαριότητα που καλύπτεται μερικώς με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (διμηνίτες, οκταμηνίτες)  με τρόπο  που οξύνει το πρόβλημα αντί να το λύνει, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες .
Τα μέλη της σωματειακής επιτροπής έθεσαν επίσης το σοβαρό πρόβλημα ότι,  δεκάδες εργαζόμενοι με καθεστώς απροσδιορίστου απασχόλησης είναι μήνες απλήρωτοι ή δεν έχουν καθόλου πληρωθεί παρότι προσφέρουν καθημερινά σημαντική εργασία  
Η δημοτική αρχή στην συνάντηση παρ ότι εξήρε το ρόλο και την προσφορά των εργαζομένων όπως και στην υπομονή τους να συνεχίζουν να εργάζονται ενώ καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα τους, τελικά  όμως απόφυγε να απαντήσει με ποιο τρόπο και πότε θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους επικαλούμενη πρόβλημα με το ταμείο του δήμου που η κυβέρνηση δημιουργεί με τις περικοπές και συμβάλλει και ο επίτροπος με ελέγχους σκοπιμότητας.
Η συνάντηση τελικά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια στα μέλη της σωματειακής επιτροπής που αποφάσισαν μετά την αρνητική εξέλιξη να καλέσουν συνέλευση των εργαζομένων για να τους ενημερώσουν και να πάρουν αποφάσεις αφού υπάρχει  άρνηση της δημοτικής αρχής να ξεκαθαρίσει τα θέματα και να δεχτεί τα στοιχειώδη που είναι ο σεβασμός των συμβάσεων και η αναγνώριση στο ρόλο και την προσφορά των  συμβασιούχων διεκδικώντας μαζί με τους εργαζόμενους  την οριστική επίλυση του προβλήματος που είναι καμία απόλυση πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης αποφασίστηκε τα θέματα να τεθούν υπ όψιν του δημοτικού συμβουλίου να υπάρξει  ενημέρωση των δημοτών και φυσικά  αγωνιστική διεκδίκηση.
Για όλα τα παραπάνω θα συνεδριάσει άμεσα η σωματειακή επιτροπή για να χαράξει το πρόγραμμα δράσης και να προτείνει στην γενική συνέλευση των εργαζομένων.

 Για την σωματειακή επιτροπή,
Κώστας Νικολόπουλος