2/9/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ




                                                                                                                                   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Νέες μητέρες, νέοι γονείς, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή” (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Φέτος οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν, 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα. Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο “κουπόνι” (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις “υποσχέσεις” και τις “δεσμεύσεις” της κυβέρνησης πως δεν θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα “όρια της φτώχειας”. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια.

Τα στοιχεία που έχουμε για τον Δήμο μας μέχρι σήμερα, καθώς είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση στις διάφορες δομές, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Περίπου το 70 % των θέσεων ΕΣΠΑ έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα στους Παιδικούς Σταθμούς μένοντας το 30% ακάλυπτο (από τις 509 θέσειςκαλύφθηκαν οι 344 και οι 165 είναι κενές), με τάση να μην καλυφθούν όλες. Πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν επιλέξει Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, και άλλες αναγκάζονται να επιλέξουν αφού δεν υπάρχουν θέσεις στους Παιδικούς σταθμούς που επιθυμούν και τους εξυπηρετεί με βάση τον τόπο κατοικίας τους ή εργασίας τους.

Το Βρεφοκομείο έχει καλύψει το 100% (80 βρέφη )των θέσεων ΕΣΠΑ στα βρέφη, περίπου 30 είναι οι οικογένειες που έχουν voucher και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αφού δεν υπάρχει άλλη δομή που να τους δέχεται. To ίδιο ισχύει για τα ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ –ΜΕΑ , που είναι που η κάλυψη είναι 89% και 98% αντίστοιχα. (από τις 100 θέσεις στα ΚΔΑΠ –ΜΕΑ καλύφθηκαν οι 98 και από τις 320 στα ΚΔΑΠ οι 285.)

Χαρακτηριστικό είναι πως συνολικά στην Πάτρα οι θέσεις μέσω ΕΣΠΑγια τα ΑΜΕΑ, συμπεριλαμβανομένης πέρα των δομών του Δήμου και της Μέριμνας, είναι 150 και τα voucher είναι 185!(σίγουρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 35 οικογένειες). Υπενθυμίζουμε πως τα παραπάνω στοιχεία, θα έχουν επιπτώσεις και στους εργαζόμενους που είναι μέσω ΕΣΠΑ στις αντίστοιχες δομές. Η μη κάλυψη του συνόλου των θέσεων μέσω ΕΣΠΑ, συνεπάγεται πως δεν θα «χρειάζεται» το σύνολο των εργαζομένων άρα κάποιοι θα πρέπει να απολυθούν!

Διεκδικούμε Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά! Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!
Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια, αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.
 Παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τοΚλαδικό Συνδικάτοτων ΟΤΑ Ν. Αχαΐαςκαι τη Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη στις 11:00 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Νέα Εθνική Οδός, πάνω από το σούπερ μάρκετ Κρόνος )

Πάτρα 1-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας